Contact us

My Cart
0.00lei
Inca un “aliment – medicament” oferit de natura: Hrisca

Inca un “aliment – medicament” oferit de natura: Hrisca

Fructele, sunt tari, denumite stiintific achene si contin mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lisina (aminoacid esential) si proteine, carbohidrati, fibre, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la gluten.

In plus, hrisca este o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si minerale. Printre cele mai importante se numara: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamin B1, B2, B6, acid folic si vitamina E. Nu trebuie sa neglijam: seleniu, cupru, zincul si manganul.

Va prezentam o selectie cu 29 de beneficii:

  1. Contribuie la scaderea nivelului de colesterol si nivelul tensiunii arteriale.
  2. In urma cercetarilor, datorita fitonutrientilor continuti s-a constatat ca consumul de hrisca reduce inflamatia, fortifica peretii vaselor de sange si imbunateste fluxul sangvin. Ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale si la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
  3. Consumul de hrisca are un dublu rol: contribuie la previnerea afectiunilor cardiace si scaderea nivelului colesterolului. Studii clinice au sugerat ca hrisca poate sa reduca inflamatiile si nivelul nesanatos al colesterolui “rau”, crescand in acelasi timp nivelul colesterolului “bun”. Rutinul, un antioxidant continut in hriscă, este de mare ajutor in mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange.
  4. Datorita fibrelor si a complexului de minerale pe care le contine, hrisca contribuie la imbunatatirea digestiei.
  5. Consumul de hrisca accelereaza recuperarea organismului in urma actiunii diferitilor factori de stres.
  6. Minerale continute de boabele de Hrisca, au un rol in combaterea degenerarii sistemului nervos si contribuie la mentinerea sanatatii mentale. Mentine tanar sistemul nervos, imbunateste capacitatea de retinere si memorare si protejeaza impotriva acidentelor vasculare.
  7. Indicele glicemic redus, favorizeaza hrisca in consumul celor care sufera de diabet. Si in cazul acestei bauturi se fac teste: dimineata masuram glicemia si bem 50 ml, timp de 2 ore nu mancam nimic. Dupa cele 2 ore, repetam testul de masurare al glicemiei.

In plus, carbohidratii complecsi sunt absorbiti mai lent in organism, ceea           ce inseamna ca energia se elibereaza treptat, iar nivelul glicemiei se   mentine constant. Mentine nivelul de glucoza din sange in limitele normale si previne instalarea diabetului de tip II. Hrisca se distinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce inseamna ca includerea acesteia in hrana este legata de o crestere lenta si graduala a glicemiei din sange. Cercetarile efectuate pe oamenii care sufereau de diabet si au folosit hrisca in alimentatie, au inregistrat o glicemie mai scazuta. Aceste concluzii au fost sustinute si de rezultatele de laborator efectuate pe sobolanii diabetici. Astfel s-a demonstrat faptul ca o componenta aflata in hrisca (d-chiro-inositol) poate fi de folos in tratarea diabetului.

Toate aceste proprietati fac din acest aliment o alegere foarte buna si sanatoasa pentru bolnavii de diabet, si pentru orice persoana care vrea sa se asigure de un control imbunatatit al glicemiei din sange.

 

  1. Carbohidratii si fibrele insolubile prezente in semintele de hrisca, ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pentru un timp mai indelungat. Contribuie astfel la reglarea greutatii corporale.
  2. Hrisca contine o cantitate mai mare de proteine decat alte tipuri de cereale. Proteinele din hrisca contin opt aminoacizi esentiali care ofera energie si ajuta la cresterea si recuperarea musculara.
  3. Hrisca este bogata in antioxidanti rezistenti la procesul de fierbere, acestia fiind activati de flora intestinala. Aceste constatari au fost obtinute in urma unui studiu realizat în 2006. Din acest motiv, se considera ca semintele de hrisca ar putea avea un rol si în prevenția cancerului.
  4. Vitaminele si mineralele din boabele de hrisca scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal).
  5. Contribuie la previnirea aparitiei pietrelor la bila. Cercetatorii japonezi au descoperit ca faina de hrisca, care are un continut ridicat de proteine, prezinta efecte protectoare puternice impotriva formarii calculilor biliari. Aceste efecte benefice ale hristii au fost atribuite concentratiei sale ridicate in lecitina. Lecitina are un rol in descompunerea grasimilor si a colesterolului. Nivelurile scazute de lecitina au fost corelate cu formarea calculilor biliari de colesterol.
  6. Fiind bogata in fibre alimentare insolubile, in lizina (un aminoacid esential), magneziu, cupru organic si vitamine din complexul B, hrisca contine substante cu efect diuretic, care reduc excesul de apa din corp. Astfel devine un aliment potrivit in cazurile de constipatie cronica.
  7. Are efect in tratarea dizenteriei si a diareei cronice.
  8. Cresterea secretiei unui neuromediator – dopamina – hrisca are un rol important si in combaterea depresiei.
  9. Rutinul, un bioflavonoid prezent in hrisca, intareste capilarele si vasele sangvine, inhiba hemoragiile, reduce presiunea sangvina si creste circulatia catre maini si picoare.
  10. Hrisca este una dintre cele mai bune surse de proteine, usor digerabile si o face o alternativa excelenta la proteinele din carne. Hrisca contine in proportii excelente aproape toti aminoacizii esentiali si, în mod special, lisina.
  11. Hrisca te ajuta sa suplinesti necesarul de minerale ale organismului.
  12. Cuprul este necesar pentru convertirea fierului in hemoglobina.
  13. Magneziul este important pentru buna functionare a sistemului nervos si al muschilor. El transforma zaharul din sange in energie.
  14. Manganul este necesar pentru structura normala a sistemului osos.
  15. Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor si formarea colagenului.
  16. Seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidaza, antioxidantul primar al organismului, care se gaseste in fiecare celula.
  17. Fierul este esential pentru mentinerea vietii, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei, mioglobinei si a multor enzime.
  18. Potasiul este necesar pentru normalizarea ritmului cardiac si reglarea tensiunii arteriale, avand totodata (impreuna cu sodiul) un rol important in reglarea echilibrului hidric in organism.
  19. Organismul nostru produce si radicali liberi – niste oxidanti care poate sa afecteze in sens negativ fiecare celula, sa duca la acumularea in timp a tot felul de probleme si imbolnaviri.

Pentru a te lupta cu oxidantii ai nevoie acuta de antioxidanti.

Hrisca, din fericire, contine o multitudine bogata de antioxidanti (runin, tanini, catechini). Rutinul, in mod special, are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fiind totodada de ajutor in prevenirea formarii cheagurilor de trombocite in interiorul vaselor de sange. Anumite studii timpurii de laborator au sugerat ca rutinul poate fi de folos in tratarea hemoroizilor si a altor tulburari de coagulare.

  1. Continutul bogat in fibre ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
  2. Crupele de hrisca sunt bogate in acid folic, care contribuie la cresterea generala a rezistentei organismului la factorii nocivi din mediul exterior.
  3. Una dintre cele mai importante proprietati ale sale este protectia organismului de cancer. Datorita flavonoidelor pe care le contine, hrisca previne cresterea tumorilor. In afara de proprietatile anti-cancer, consumul de hrisca reduce riscul trombozei, contribuie la curatarea vaselor de sange, de colesterol “nociv” si previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Leave your thought